ประวัติศาสตร์อิสราเอล

ประวัติศาสตร์อิสราเอล

ประวัติศาสตร์อิสราเอล เป็นเรื่องราวของการก่อตั้งประเทศยิวหรือฮีบรูที่เริ่มต้นด้วยการอพยพของอับราฮัมในพันธสัญญาเดิม การเป็นทาสในอียิปต์

การอพยพของโมเสสไปยังดินแดนแห่งพันธสัญญาของจักรวรรดิยิว จนกระทั่งถูกเปอร์เซีย กรีก และโรมันยึดครอง

การแพร่ขยายของชาวยิวไปทั่วโลก ในที่สุดขบวนการไซออนิสต์ก็ได้ฟื้นฟูภาษาฮีบรูให้เป็นภาษาพูดในที่สุด และก่อตั้งอิสราเอลในดินแดนปาเลสไตน์หลังสงครามโลกครั้งที่สอง

การกำเนิดของชาวยิวเริ่มขึ้นเมื่อ 4,000 ปีก่อน เมื่อบรรพบุรุษของอับราฮัม (อิบราฮิม) นำครอบครัวของพวกเขาออกจากเออร์ (คลาเดีย) ในดินแดนเมโสโปเตเมียของจักรวรรดิสุเมเรียน

ด้วยความขัดแย้งทางศรัทธากับพระเจ้านิ่มรัก (นำรัก) เจ้าเมืองเออร์ อับราฮัมเชื่อว่ามีพระเจ้าเพียงองค์เดียว

ตรงกันข้ามกับชาวเมืองเออร์ที่บูชาเทพเจ้ามากมาย และส่วนใหญ่บูชาเทพเจ้าเมื่อมีความขัดแย้ง ดังนั้นอับราฮัมจึงตัดสินใจทิ้งเออร์

กับครอบครัวของผู้คนที่เชื่อในพระเจ้าองค์เดียวกันที่พระเจ้าได้บอกให้เขาไปยังดินแดนที่อุดมไปด้วยน้ำนมและน้ำผึ้ง พระองค์จะทรงมอบดินแดนนั้นให้ลูกหลานของเขา เขาเดินไปที่แซม (พาสเลสทีน) และตั้งรกรากอยู่ที่นั่น

ประวัติศาสตร์อิสราเอล

israel history It is the story of the founding of a Jewish or Hebrew nation that begins with the exodus of Abraham in the Old Testament.

Slavery in Egypt Moses’ Exodus to the Promised Land Establishment of the Jewish Empire until it was conquered by the Persians, Greeks, and Romans.

The spread of the Jews around the world The Zionist movement eventually restored Hebrew as a spoken language.

The birth of the Jews began 4,000 years ago, when Abraham’s (Ibrahim) ancestors brought their families out of Ur (Cladia). in the Mesopotamian territory of the Sumerian Empire

With conflicts of faith with King Nimruk (numruk), ruler of Ur. Abraham believed that there was only one God.

Contrary to the people of Ur who worship many gods. and most worship the gods when conflicts arise So Abraham decided to leave Ur.

with a family of people who believe in the same God which God had told him to go to a land rich in milk and honey.

He will give that land to his descendants. He made his way to saam (paslestine) and settled there.

ขอบคุณข้อมูลเพิ่มเติมจาก Google

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น ช่องข้อมูลจำเป็นถูกทำเครื่องหมาย *